Behandeling van COPD

[ enkel beschikbaar op locatie Grubbenvorst ]

COPD

COPD is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. Het is helaas niet te genezen. Door deze ontstekingen en blijvende schade heeft u vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.

COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Hieronder leest u in het kort wat deze ziekten inhouden.

 • Chronische bronchitis
  Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger.
 • Longemfyseem
  Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.

Deze losse termen worden niet vaak meer gebruikt, omdat we tegenwoordig spreken over COPD als verzamelnaam.

Cijfers

In ons land hebben ruim 320.000 mensen de diagnose COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten. Bij elkaar is dat meer dan alle inwoners van Den Haag! COPD is de vijfde doodsoorzaak ter wereld en zal in de toekomst nog verder klimmen op de lijst van doodsoorzaken. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte ook eerder.

Symptomen

De symptomen van COPD op een rijtje;

 • Benauwdheid
 • Hoesten
 • Kortademig zijn
 • Vermoeidheid
 • Weinig spierkracht
 • Gewichtsverandering

Behandelmogelijkheden bij Fy-Fit

In onze praktijk hebben we alle middelen om patiënten met COPD optimaal te kunnen begeleiden. Een (long)fysiotherapeut kan u helpen bij het ademen in rust of tijdens beweging. Ook kan deze therapeut u functioneel leren hoesten. Huffen is een hoestmethode om effectief van uw slijm af te komen, zodat u minder benauwd bent. Verder zal de fysiotherapeut samen met u naar uw doelen kijken en middels een op maat gemaakt programma hieraan werken.

Dit zal gebeuren in onze mooi uitgeruste fitnesszaal. Tijdens het traject zullen er op verschillende momenten metingen worden uitgevoerd, zodat u en wij een duidelijk beeld krijgen van uw functioneren en, al dan niet, progressie

Behandeleffecten en doelstellingen

De behandeleffecten bij COPD zijn doorgaans;

 • Kracht- coördinatie-, en bewegingsverbetering
 • Minder angst voor benauwdheidsaanvallen
 • Meer conditie

Voor verdere informatie neem contact op met onze praktijk in Grubbenvorst.

Bron: http://www.longfonds.nl/